Drets denuncia al Congrés dels Diputats que la Llei Mordassa posa la policia per damunt dels drets fonamentals

Els advocats de Drets Marc Marsal i Agustí Carles han comparegut a la Comissió d’interior del congrés espanyol que ha de debatre la reforma de la llei Mordassa en qualitat d’experts.

L’advocat del col·lectiu de juristes Drets, Agustí Carles, ha comparegut avui a la Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats espanyol com expert en el marc del debat de la proposició de llei orgànic de reforma de la llei 4/2015 de 30 de març de protecció de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a Llei Mordassa.


En la seva intervenció ha demanant la reforma de la llei perquè extralimita les potestats de l'administració pel que fa a la seguretat ciutadana en detriment dels drets fonamentals de manifestació, reunió, associació i llibertat ideològica. Per Drets cal fer compatible l'exercici d'aquest drets amb la convivència ciutadana i per això cal una policia formada i democràtica que sàpiga quan ha d'actuar, identificar, requisar objectes personals i si cal multar. Agustí Carles ha explicat que cal reduir aquestes potestats de l'Administració i reforçar les garanties de defensa dels afectats ja que a diferència de la jurisdicció penal, les sancions imposades primers es paguen i desprès pots accedir davant un jutge per revisar el cas.


En aquest sentit també va intervenir l’advocat Marc Marsal, membre de Drets i del Col·lectiu Praga, que va comparèixer dilluns en aquesta mateixa comissió a petició del grup parlamentari d’ERC. Marsal va explicar que la llei mordassa té una concepció repressora per neutralitzar el dissident i el diferent i que la reforma de la llei s'hauria d'aprofitar no només per deixar de sancionar determinades conductes, sinó també per establir el dret dels periodistes de gravar les actuacions policials com a dret integrant de la llibertat d'informació.