Querella contra Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana

Drets hem posat una querella contra Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana, on l'acusem d'amenaçar des d'un perfil de Facebook nombroses personalitats catalanes com Toni Albà, Pilar Rahola, Hilari Reguer, Santi Vidal i Arcadi Oliveras, fet que constituiria un delicte d'amenaces i injúries.

Tal com mostra la documentació aportada per Drets als jutjats de Manresa, Josep Ramon Bosch hauria utilitzat un perfil de Facebook sota la identitat de “Fèlix de Sant Serní de Tavernoles” per publicar nombrosos missatges amenaçadors contra persones que s’han posicionat a favor del dret a decidir dels catalans, com l’actor Toni Albà –en nom de qui actuem com a querellant-, Pilar Rahola, Hilari Reguer, Santiago Vidal, Arcadi Oliveras, Artur Mas o David Fernández. Es tracta de missatges profundament injuriosos que contenen odi visceral envers aquestes persones i que són constitutius dels delictes d’amenaces i injúries tipificats als articles 169, 170, 205, 208 i 209 del Codi Penal.

Drets també exposa en el text de la querella que la mateixa pàgina ha servit a l’autor per celebrar públicament la consumació de diversos delictes, com danys contra béns públics (màstils, banderes i altres propietats de consistoris municipals), destrucció de béns privats (banderes penjades als balcons, simbologia catalanista, etc.) i robatoris de material de campanya de partits polítics favorables a la independència de Catalunya. En algunes ocasions fins i tot ha anunciat delictes poques hores abans que es materialitzessin. El fet que exposi els seus actes consumats de violència agreuja encara més les amenaces que llançava contra diverses personalitats catalanes.

Alguns exemples són les amenaces que dedica a Pilar Rahola: “Anirem a per tu, prepara’t senyora Pepis” o al monjo de Montserrat Hilari Reguer: “I si cremem Montserrat, amb el senyor Raguer a dins?”, o injúries com les que dedica a l’actor Toni Albà: “Fill de puta. No hi ha més. Un xarnego fastigós que es diu Antonio Álvarez i es fa dir Toni Albà, renegant dels seus origens. FdP”. I més endavant: “La direcció, el telèfon i el contacte del fill de puta anomenat ANTONIO ALVAREZ i que es fa dir TONI ALBA (per catalanitzar el nom). Li haurem de dir alguna cosa amb aquest bailet, no?”. A continuació publica les dades de contacte del Sr. Toni Albà.

Els advocats de Drets hem acompanyat la querella de nombrosos documents que volen evidenciar que la persona física que s’amaga darrere el pseudònim “Fèlix de Sant Serní de Tavernoles” és Josep Ramon Bosch. Hem aportat proves com el telèfon mòbil amb què es dóna d’alta a la xarxa social (ja que Facebook permet la cerca de perfils a través d’un número de telèfon), les coincidències entre el personatge fictici i el real (identificació amb la ciutat de Santpedor, historiador de formació, aficions, amics), imatges on apareix ell mateix en actes de Societat Civil Catalana, o posts redactats de manera idèntica al seu perfil personal oficial i amb molt pocs segons de diferència. Els querellants demanem que la Unitat de Delictes Informàtics del Cos de Mossos d’Esquadra confirmi la IP de l’ordinador des del qual s’han publicat aquestes amenaces i injúries.

El perfil de Facebook denunciat encara està actiu i es pot consultar a l’adreça: https://www.facebook.com/felixdesantserni.detavernoles.

El mes de juliol des de Drets ja vam presentar oposició a l’oficina espanyola de patents i marques perquè Societat Civil Catalana no es pugui registrar com a marca, argumentant que s’estaria apropiant d’una denominació genèrica que defineix un col·lectiu molt ampli de persones. Aquesta acció encara no ha obtingut resposta.